Apple představí nové Macy a iPady. Kdy je čekat a co přinesou

 Apple často pořádá svou první mediální akci v březnu, takže do oznámení nových produktů zbývají už jen týdny. Níže uvádíme, co lze očekávat od případné březnové události společnosti Apple.

Minulé březnové události společnosti Apple

Od roku 2015 uspořádala společnost Apple v březnu pět akcí:

  • Pondělí, 9. března 2015
  • Pondělí 21. března 2016
  • Úterý 27. března 2018
  • Pondělí 25. března 2019
  • Úterý 8. března 2022

iOS 17.4 v březnu

Společnost Apple ve své tiskové zprávě oznamující zásadní změny v App Store v EU v reakci na zákon o digitálních trzích potvrdila, že iOS 17.4 bude vydán v březnu:

Vývojáři se s těmito změnami mohou seznámit na stránce podpory pro vývojáře společnosti Apple a již dnes mohou začít testovat nové funkce v beta verzi iOS 17.4. Nové funkce budou uživatelům ve 27 zemích EU k dispozici od března 2024.

Společnost Apple musí do 6. března splnit požadavky zákona o digitálních trzích, aby se vyhnula pokutám, takže iOS 17.4 bude pravděpodobně vydán dříve.

Kromě změn v EU patří mezi klíčové novinky v iOS 17.4 přepisy Apple Podcasts, nový bezpečnostní protokol iMessage, nové emoji a možnost používat kartu Apple Cash na více webových stránkách vygenerováním virtuálního čísla karty. Součástí aktualizace jsou také přípravy na uvedení nové generace CarPlay později v tomto roce.

Mezi další softwarové aktualizace, jejichž vydání se očekává v březnu, patří iPadOS 17.4, macOS 14.4, watchOS 10.4, tvOS 17.4 a visionOS 1.1.

Údajná oznámení

Nové iPady s hliníkovou klávesnicí Magic Keyboard

Podle Marka Gurmana z agenturyBloomberg Apple pravděpodobně uvede nové modely iPadů Pro a iPadů Air "přibližně koncem března".

Očekává se, že příští modely iPadů Pro budou první iPady s jasnějšími a živějšími displeji OLED. Mezi další údajné nebo pravděpodobné funkce iPadu Pro patří čip M3, bezdrátové nabíjení MagSafe, přepracovaná klávesnice Magic Keyboard s větším trackpadem a hliníkovým horním krytem a přední kamera orientovaná na šířku.

Vedle aktualizovaného 10, 9palcového modelu se očekává i větší 12,9palcový iPad Air. Mezi další údajné nebo pravděpodobné funkce iPadu Air patří čip M2, přepracovaný výčnělek zadní kamery, podpora Wi-Fi 6E a Bluetooth 5.3.

Mohla by druhá generace Apple Pencil, která se nedávno dostala do prodeje za rekordně nízkou cenu, naznačovat i oznámení třetí generace Apple Pencil?

Nové MacBooky Air

Gurman také očekává, že Apple koncem března oznámí nové MacBooky Air.

Očekává se, že 13palcový a 15palcový MacBook Air budou současně aktualizovány čipem M3, jehož hlavní výhody oproti čipu M2 zahrnují vyšší výkon a hardwarově akcelerovaný ray tracing pro lepší vykreslování grafiky ve hrách.

U MacBooků Air se letos neočekávají žádné zásadní změny designu, ale notebooky pravděpodobně získají podporu Wi-Fi 6E jako ostatní počítače Mac.

Apple již v říjnu 2023 aktualizoval 14palcový MacBook Pro, 16palcový MacBook Pro a 24palcový iMac s čipem M3.

Nová barva iPhonu?

Apple často představuje nové barvy iPhonu kolem března nebo dubna, tedy v polovině ročního cyklu vydávání smartphonů.

  • Březen 2023: Apple zpřístupnil iPhone 14 a iPhone 14 Plus ve žluté barvě.
  • Březen 2022: Apple představil novou zelenou barvu pro iPhone 13 a iPhone 13 mini a novou zelenou barvu Alpine Green pro modely iPhone 13 Pro.
  • Duben 2021: Apple zpřístupnil iPhone 12 a iPhone 12 mini ve fialové barvě.

Bude letošní nová barva (PRODUCT)RED?