AirPods Max vs. Sonos Ace: srovnání prémiových sluchátek

Sonos Ace je novým počinem společnosti v oblasti prémiového osobního audia. Podívejte se, jak si vede ve srovnání s AirPods Max od Applu.

Sonos Ace byla uvedena na trh jako prémiová sluchátka, která jsou prvním krokem na poli osobního audia. Jsou to stylová sluchátka, která splňují mnoho požadavků na prémiové audio pro spotřebitele.

Je těžké je přímo nesrovnávat se sluchátky AirPods Max. Jako sluchátka přes uši s kovovými akcenty a příklonem ke kvalitě zvuku je těžké to neudělat. Tohle je nová osobní audio nabídka společnosti Sonos, která konkuruje drahému a stárnoucímu konkurentovi společnosti Apple.

AirPods Max vs Sonos Ace - specifikace

Specifikace AirPods Max Sonos Ace
Cena $549
V prodeji na Amazonu $449
Koupit na Sonosu
Hmotnost 385 gramů 3122 gramů
Skládací Ne Ne
Reproduktory 40mm 40mm
Potlačení hluku Ano Ano
Prostorový zvuk Ano Ano
Nabíjecí port Lightning USB-C
Výdrž baterie 20 hodin s ANC 30 hodin s ANC
Ovládání Digitální korunka, tlačítko Tlačítka
Barvy Stříbrná, Vesmírně šedá, Nebeská modrá, Růžová, Zelená Černá, bílá

 

AirPods Max vs Sonos Ace - Design

Sluchátka AirPods Max jsou vyrobena z hliníku a oceli a jsou poměrně mohutná. Pomocí teleskopických ramen mají čelenku s rameny z nerezové oceli a prodyšnou pletenou síťovinu, která je pružná a nevyžaduje pěnu. Polštářky na náušnících jsou pro větší pohodlí vyrobeny ze síťované textilie.

V designu sluchátek Sonos Ace můžete vidět několik prvků inspirovaných modelem Max. Především použití lesklých ramen spojujících čelenku s náušníky. Rozhodl se však skrýt panty, které používá uvnitř náušníků, což by mohlo pomoci zvýšit odolnost.

Čelenka modelu Ace je tradičnější, s koženým polštářkem, který polstruje čelenku na hlavě uživatele. Polstrování náušníků je řešeno stejným způsobem, přičemž použitý materiál se o něco snadněji otírá než pletený materiál, který zvolila společnost Apple.

Obě sluchátka používají magnety, které drží polštářky náušníků na místě, což usnadňuje jejich výměnu a údržbu. Společnost Sonos si však při konstrukci počínala o něco chytřeji.

Pokud polštářky umístíte do špatného náušníku, zakryjete senzory. Aby tomu Apple pomohl předejít, je uvnitř každého náušníku písmeno pro identifikaci.

Sonos jde v tomto ohledu ještě dál a barevně odlišuje vnitřní 3D síťku od vnitřní strany náušníku, aby se snadněji přiřazovala. Také magnety mají pro každý náušník opačnou polaritu, takže polštářek nezapadne do špatného náušníku.

Přestože sluchátka AirPods Max celkově nemají tolik polstrování, budou na hlavě také těžší - váží 13,6 unce. Sonos Ace s hmotností 11,04 unce se budou nosit snáze po delší dobu, ale stále jsou přiměřeně těžká.

AirPods Max vs Sonos Ace - fyzické ovládání

Apple i Sonos mají rádi své jedinečné ovládací prvky. AirPods Max mají vedle víceúčelové digitální korunky jediné tlačítko. Jde fakticky o stejné ovládání, jaké najdete na hodinkách Apple Watch.

Digital Crown je opravdu příjemná na nastavení hlasitosti nebo přehrávání. Někdy se však může stát, že do korunky Digital Crown narazí polštář nebo sedadlo, což způsobí změnu hlasitosti.

Sonos používá tři tlačítka: jedno na spodní straně levého náušníku, kulaté tlačítko na pravém náušníku a jedno, které označuje jako Content Key. To je vyrobeno z nerezové oceli a je pružinové, takže se odráží s příjemným cvaknutím.

AirPods Max vs Sonos Ace - Zpracování zvuku

Každý z nich používá vlastní 40mm dynamické měniče, které reprodukují výjimečný zvuk. Po letech poslechu AirPod Max a týdnech poslechu Sonos Ace je druhý jmenovaný o něco lepší.

Zvuková scéna u Sonos Ace zněla realističtěji. Sonos dokázal lépe oddělit věci, jako jsou vokály, od nástrojů, a zároveň zněl, jako by hudba vycházela z celého mého okolí. Apple má u AirPods Max prostorový zvuk a vynikající kvalitu zvuku. Ale když jsem je poslouchal zády k sobě, Ace zněly skoro, jako bych tam byl.

Vokály jsem měl přímo v uších, zatímco nástroje se linuly všude kolem. AirPods Max oproti tomu zněly o něco uzavřeněji.

Mluvíme zde o zvuku na velmi vysoké úrovni, takže ani jedny z nich v žádném případě nezněly špatně. Obě nabízejí prostorový zvuk, ale je velký rozdíl v tom, jak ho jednotlivá sluchátka zvládají.

Společnost Apple zde vlastní celý zásobník, což znamená, že má jedinečnou výhodu při sledování, kde se váš iPhone, iPad nebo Mac nachází. Máte možnost vypnout prostorové sledování, sledovat hlavu nebo mít zdroj zvuku pevně před sebou.

Například při sledování filmu bude zvuk vždy vycházet před vámi, ať už hlavu otočíte kamkoli.

Sonos nemá možnost sledovat polohu telefonu a vypočítávat jeho pozici v 3D prostoru. Výrobce reproduktorů proto musel udělat něco jiného. V podstatě sleduje váš pohyb, takže když sedíte, uzamkne ho jako přední. Jakékoli další pohyby hlavou pak způsobí, že zvuk zůstane před vámi.

Pokud vstanete a procházíte se, detekuje to a sledování hlavy pozastaví. Díky tomu není tak efektivní a všudypřítomné jako u Applu, ale v podstatě funguje stejně dobře i bez prvoplánových výhod Applu. To platí zejména při použití se soundbarem.

Řekněme, že chcete používat sluchátka s televizorem a sledovat film. Pokud máte Apple TV, můžete AirPods Max snadno připojit přes Ovládací centrum.

Se Sonos Max je to ještě jednodušší - za předpokladu, že máte kompatibilní soundbar Sonos. Stačí stisknout a podržet tlačítko obsahu na boku sluchátek a zvuk vám přeskočí do uší. Funguje to tak, že se mezi soundbarem a sluchátky vytvoří přímé připojení Wi-Fi. Se sluchátky si tak můžete vychutnat skutečný prostorový zvuk Dolby Atmos.

Při uvedení na trh je tato funkce omezena na Sonos Arc. Brzy se rozšíří na modely Beam, Beam Gen 2 a Ray.

Další funkcí, která v době recenze ještě nebyla k dispozici, je režim TrueCinema. Ten využívá vestavěné mikrofony k rozpoznání akustiky místnosti, ve které se nacházíte, a poté upraví zvuk ve sluchátkách tak, aby odpovídal fyzickému prostředí. Je to opravdu skvělá funkce, která směřuje spíše k tomu, aby sluchátka zanikla.

Obě sluchátka mají funkci aktivního potlačení hluku. Sonos má také režim Aware, který mísí okolní zvuk s obsahem uživatele, což trochu připomíná režim Transparency od Applu. Obě sluchátka mají podporu bezztrátového zvuku, tak trochu. U AirPods Max můžete poslouchat bezztrátově, pokud používáte kabelové připojení Lightning.

Sonos Ace umí bezztrátový poslech přes Bluetooth pomocí AptX HD, ale Apple ho nepodporuje. Na druhou stranu to funguje i při připojení přes USB-C.

Pokud jste příznivci digitálních asistentů, máte na výběr. AirPods Max vám přilepí Siri - v dobrém i zlém. Digitální asistentku od Applu můžete vyvolat vyslovením "Hey Siri" zcela bez použití rukou. Sonos Ace umí využít asistenta vašeho telefonu, když podržíte tlačítko na boku. Se Siri funguje dobře, ale chybí mu možnost hands-free.

AirPods Max vs Sonos Ace - Připojení a výdrž baterie

Pro bezdrátové připojení používají obě zařízení Bluetooth. Zatímco však AirPods Max pracují s Bluetooth 5.0, Sonos podporuje Bluetooth 5.0. Obě zařízení mají také fyzické připojení, přičemž Apple zvolil Lightning, zatímco Sonos Ace používá USB-C.

Baterie v Sonos Ace má kapacitu 1 060 mAh. Sonos tvrdí, že vydrží až 30 hodin poslechu nebo 24 hodin hovoru se zapnutým režimem ANC nebo Aware. Apple tvrdí, že AirPods Max vydrží na jedno nabití až 20 hodin poslechu se zapnutým ANC nebo průhledovým režimem nebo 20 hodin hovoru.

Obě sluchátka se nabíjejí rychle, pět minut nabíjení odpovídá 1,5 hodiny poslechu na AirPods Max. Sonos je na tom ještě lépe - po třech minutách nabíjení vydrží poslouchat až tři hodiny.

AirPods Max vs Sonos Ace - pouzdra

Apple má vlastní kryt podobný podprsence, který se nasazuje na oba náušníky. Magnety v pouzdře sluchátka vypínají, protože v nabídce Applu chybí jakékoli fyzické vypínací tlačítko.

Sonos Ace má plstěné pouzdro vyrobené z recyklovaných plastových lahví. Je to skvěle vypadající pouzdro a toto bílé má šalvějově zelený vnitřek. Zvenku se zapíná na zip a všechny kabely jsou uloženy v tomto bonusovém pouzdře. A co je nejlepší, toto pouzdro magneticky drží na vnitřní straně.

AirPods Max vs Sonos Ace - nově vzniklá rivalita

Hodně se toto srovnání přiklání ve prospěch Sonos Ace. Dávám přednost vzhledu, pohodlí, kvalitě zvuku a tomu, že používá USB-C.

Přesto má Apple spoustu vlastních softwarových funkcí. Je tu adaptivní ekvalizér, sdílení zvuku, hands-free Siri a automatické přepínání zařízení a potenciálně i další, jakmile Apple vydá softwarové aktualizace.

Jde však o to, že AirPods Max jsou už několik let stará. Chybí jim mnoho kvalitních funkcí jiných produktů, jako jsou AirPods Pro a jejich personalizovaná hlasitost, adaptivní zvukový režim, funkce Find My a USB-C. Kdyby Apple tyto funkce měl, bylo by mnohem snazší AirPods Max doporučit.

Prozatím může být Sonos Ace pro mnoho uživatelů lepší volbou. Při porovnání plných maloobchodních cen je o 100 dolarů levnější a nabízí značný zážitek, který musí Apple dohnat.