iPad mini 7 přijde brzy. Kdy a kolik bude stát?

Zatímco Apple v květnu 2024 osvěžil iPad Pro a iPad Air, iPad mini stále potřebuje aktualizaci. Apple naposledy představil nový iPad mini v září 2021, takže už má na generální opravu zpoždění.

iPad mini 7 ještě letos

Pověsti naznačují, že Apple má v plánu svůj nejmenší tablet osvěžit ještě v roce 2024, a tento průvodce upozorňuje na všechny zvěsti, které jsme o tomto zařízení dosud slyšeli.

Displej a design

O změnách designu iPadu mini jsme zatím žádné zvěsti neslyšeli, což znamená, že bude mít pravděpodobně stejnou velikost 8,3 palce a celodisplejový design. Současný iPad mini má tlačítko napájení Touch ID, které očekáváme i u nového modelu.

Podle zvěsti z roku 2023 provede Apple na displeji iPadu mini drobnou úpravu ve snaze omezit „želé rolování“. Sestava obrazovky bude otočená, což má tento efekt omezit při používání iPadu mini v orientaci na výšku.

Jelly scrolling znamená znatelné zpoždění při vertikálním posouvání textového kontextu, například webové stránky. Zdá se, že každý řádek se při průchodu obrazovkou naklání směrem dolů k levé části obrazovky, takže to vypadá, že jedna strana displeje reaguje rychleji. Apple tvrdí, že jde o normální chování u iPadů s LCD displejem, ale společnost přesto chce provést změnu, která by tento efekt minimalizovala.

Čip řady A

iPady Pro a iPady Air mají čipy řady M, ale neočekáváme, že by iPad mini letos dostal čip Mac. Místo toho Apple pravděpodobně použije čip A17 Pro, který byl použit v modelech iPhone 15 Pro, nebo nějakou jinou variantu A17, která je schopna zpracovávat Apple Intelligence.

Je také možné, že iPad mini dostane čip A18, pokud přijde po řadě iPhone 16, protože zvěsti naznačují, že modely iPhone 16 budou mít čipy z rodiny A18.

S čipem A17 Pro nebo lepším by byl iPad mini na stejné úrovni nebo rychlejší než modely iPhone 15 Pro, ale nebude mít rychlost iPadu Air nebo iPadu Pro.

Nové barvy

iPad mini je nyní k dispozici ve vesmírně šedé, hvězdné, růžové a fialové barvě. Apple často s aktualizacemi obnovuje barevné možnosti, takže nové barvy jsou určitě možné. U iPadu Air, který iPad mini často napodobuje, se Apple zbavil růžové.

Pokud Apple zpřístupní iPad mini ve stejných barvách jako iPad Air, mohl by být k dispozici ve vesmírně šedé, fialové, modré a starlight.

Přední kamera

Apple u iPadu Air přesunul přední kameru na kraj zařízení a stejnou změnu by mohl provést i u iPadu mini. U iPadu mini však může mít fotoaparát na šířku menší smysl, protože se méně často používá s klávesnicí.

Fotoaparát by mohl získat podporu HDR 4 a mohl by mít širší clonu, pokud převezme fotoaparát používaný v iPadu Air.

Připojení

Apple přidává Wi-Fi 6E do každého aktualizovaného produktu a letos by měla přijít řada i na iPad mini. Wi-Fi 6E umožní iPadu mini připojit se k 6GHz pásmu Wi-Fi na podporovaných routerech.

Očekává se také Bluetooth 5.3, což je další aktualizace, kterou Apple provádí u nových zařízení, a iPad mini by mohl přijít o slot na nano-SIM a Apple se rozhodne pouze pro eSIM.

Apple Pencil Pro

Současný iPad mini pracuje s tužkou Apple Pencil 2, takže nový model bude pravděpodobně podporovat Apple Pencil Pro. Apple Pencil Pro má gesto stisku, haptickou zpětnou vazbu, gyroskop pro podporu soudkovitého rolování a integraci funkce Find My.

Novou funkcí by mohlo být i navádění Apple Pencil, protože současný iPad mini ji nepodporuje.

Datum vydání

Apple pravděpodobně vydá nový iPad mini ke konci roku, pravděpodobně v září nebo říjnu. V některých letech Apple pořádá speciální říjnovou akci pro počítače Mac a iPady a té bychom se mohli dočkat v roce 2024. Apple plánuje uspořádat akci zaměřenou na iPhone v pondělí 9. září, takže je také docela možné, že se iPad mini dočká premiéry tehdy.

Chystá se však i osvěžení MacBooků Pro, Maců mini a iMaců, takže by dávalo smysl, aby Apple uspořádal i druhou podzimní akci.

Zásoby současného iPadu mini šesté generace se v obchodech začínají snižovat, což by mohlo být znamením, že se v blízké budoucnosti chystá osvěžení.

Budoucí modely iPadu mini

Proslýchá se, že Apple pracuje na skládacím iPadu mini a technologii OLED displeje pro iPad mini, ale ani jedna z těchto aktualizací se v roce 2024 neočekává.

Displej OLED nebo skládací iPad mini jsou technologie, které se očekávají až v roce 2026, 2027 nebo ještě později.