iPhone 16 a iPhone 16 Pro jsou tu! Co umí?

Apple dnes představil 6,1palcový iPhone 16 a 6,7palcový iPhone 16 Plus, přičemž klíčovou novinkou je ovládání fotoaparátu na boku zařízení.

Jak se proslýchalo, ovládací prvek fotoaparátu je umístěn pod tlačítkem napájení a jeho stisknutím nebo přejetím po něm můžete ovládat různé funkce v aplikaci Fotoaparát.

iPhone 16 s novým tlačítkem

Ovladač je umístěn v jedné rovině s rámem iPhonu a poskytuje hmatovou zpětnou vazbu. Kliknutím na ovládací prvek fotoaparátu se spustí aplikace Fotoaparát a jeho podržením se spustí nahrávání videa. Ovladač fotoaparátu můžete také použít k rychlému přístupu k zoomu a dalším funkcím prostřednictvím nového překryvného panelu na obrazovce.

iPhone 16

Mezi další funkce patří tlačítko Action, které bylo představeno u loňských modelů iPhone 15 Pro, „velké zvýšení“ výdrže baterie, jasnější a odolnější obrazovky, podpora Wi-Fi 7 a čip A18 s až dvakrát rychlejším 16jádrovým Neural Engine pro Apple Intelligence. Přístroje mají barevné zadní sklo, k dispozici jsou zářivé barvy Ultramarine, Teal, Pink, White a Black.

Apple uvádí, že čip A18 nabízí až o 30 % vyšší výkon procesoru ve srovnání s čipem A16 Bionic v předchozí generaci iPhonu 15 a iPhonu 15 Plus. Čip podporuje hardwarově akcelerovaný ray tracing pro lepší vykreslování grafiky ve hrách.

Apple Intelligence je k dispozici v iPhone 16 a iPhone 16 Plus, což znamená, že funkce generativní umělé inteligence budou podporovány v celé řadě iPhonů 16 poté, co byly dříve omezeny na iPhone 15 Pro a iPhone 15 Pro Max. Nové ovládání fotoaparátu v těchto zařízeních bude pracovat s novou funkcí Visual Intelligence, která vám umožní získat podrobnosti o věcech v hledáčku fotoaparátu, ať už se jedná o restauraci, kolo, dokument nebo domácí zvíře.

iPhony 16 a 16 Plus mají vertikálně uspořádané zadní fotoaparáty, včetně 48megapixelového hlavního fotoaparátu, který slouží jako 12megapixelový teleobjektiv, a 12megapixelového ultraširokoúhlého fotoaparátu. Vertikálně zarovnané fotoaparáty lze kombinovat a pořizovat prostorové fotografie a videa pro přehrávání na náhlavní soupravě Apple Vision Pro.

Ceny iPhonu 16 a iPhonu 16 Plus začínají v Česku na 23 990, respektive 26 990 Kč se 128GB základním úložištěm. Přístroje je možné předobjednat tento pátek 13. září a na trh budou uvedeny v pátek 20. září.

iPhone 16 Pro jako naprostá špička

iPhone 16 Pro má 6,3palcový displej, zatímco iPhone 16 Pro Max má 6,9palcový displej - největší displej iPhonu vůbec. Rámečky kolem displeje jsou nejtenčí ze všech zařízení Apple. Titanový rámeček má nyní novou tryskanou povrchovou úpravu a dodává se v osvěženém výběru barevných variant: tmavší Black Titanium, světlejší White Titanium, Natural Titanium a nové Desert Titanium.

iPhone 16 Pro

Zařízení pohání nový čip A18 Pro vyrobený 3nm technologií 2. generace. Nabízí 16jádrový procesor Neural Engine se 17% větší propustností paměti, díky čemuž jsou úlohy Apple Intelligence až o 15 % rychlejší než u předchozí generace. Šestijádrový procesor má dvě výkonná jádra a čtyři jádra pro zvýšení efektivity, což zajišťuje o 15 % vyšší výkon a o 20 % vyšší efektivitu. Šestijádrový GPU je navíc až o 20 % rychlejší než A17 Pro a disponuje hardwarově akcelerovaným ray tracingem pro realističtější osvětlení ve hrách. Podporována je také vyšší rychlost USB-C a dvojnásobné zpracování dat pro kódování videa.

iPhone 16 Pro je vybaven novým 48megapixelovým fotoaparátem „Fusion“ se čtyřpixelovým snímačem 2. generace, který umožňuje nulové zpoždění závěrky u 48megapixelových fotografií ProRAW a HEIF. Ultraširokoúhlý fotoaparát má poprvé 48megapixelový čtyřpixelový snímač s automatickým ostřením a pětinásobný tetraprstový teleobjektiv je nyní k dispozici u iPhonu 16 Pro i iPhonu 16 Pro Max.

Apple přepracoval fotografické styly, které umožňují v reálném čase upravovat barvy a stíny a přizpůsobovat konkrétní tóny na snímku. Styly lze hlouběji přizpůsobit, přibyly nové černobílé a přirozené možnosti a lze je aplikovat během živých náhledů nebo po pořízení fotografie.

O hodně lepší fotoaparát

48megapixelový fotoaparát Fusion v iPhonu 16 Pro podporuje také záznam videa v rozlišení 4K120 fps v plném HDR, které lze použít v režimu slo-mo nebo běžného videa. Možnosti přehrávání zahrnují 120, 60, 30 nebo 24 fps s inteligentní úpravou zvuku pro potlačení šumu větru. Možnost zachycení prostorového zvuku umožňuje pořizovat pohlcující záznamy, zejména ve spojení se sluchátky AirPods nebo Apple Vision Pro.

Ovládání fotoaparátu je speciální zapuštěné tlačítko ze safírového křišťálu s haptickou zpětnou vazbou určené pro funkce aplikace fotoaparátu. Kliknutím na tlačítko Camera Control se spustí aplikace fotoaparátu. Opětovným kliknutím pořídíte snímek, zatímco podržením tlačítka nahrajete video. Ovládací tlačítko fotoaparátu nabízí také dotyková gesta, díky kterým dokáže rozlišit mezi kliknutím a lehčím stisknutím. Lehké stisknutí odhalí nový čistý náhled, který uživatelům pomůže soustředit se na zarámování záběru, zatímco nové překrytí umožňuje rychlý přístup k funkcím fotoaparátu, jako je zoom a přepínání mezi objektivy. Uživatelé si mohou dvojím lehkým stisknutím zobrazit další ovládací prvky a posunout se na ten preferovaný. Ovládání fotoaparátu bude později v tomto roce aktualizováno tak, aby bylo možné polovičním stisknutím uzamknout zaostření a expozici.

Ovládání fotoaparátu také získá Visual Intelligence, novou funkci Apple Intelligence, která je exkluzivní pro řadu iPhone 16. Funkce Visual Intelligence se vyvolává pomocí ovládání fotoaparátu a umožňuje uživatelům namířit fotoaparát iPhonu na nějakou věc a vytáhnout kontextové podrobnosti, například informace o restauraci, a také provádět akce, jako je vyplnění události v kalendáři.

iPhone 16 Pro barvy

Díky vylepšeným mikrofonům podporuje iPhone 16 Pro snímání prostorového zvuku během nahrávání videa, což umožňuje větší pohlcení při používání AirPods nebo Apple Vision Pro. Nová funkce Audio Mix využívá strojové učení k identifikaci a oddělení zvuku na pozadí a řeči. Například funkce „In-Frame Mix“ izoluje hlas osoby na kameře. „Cinematic Mix“ zpracovává zvuk jako ve filmu, se zvukem na obrazovce v popředí a zvuky z okolí. Aktualizace se dočkají také hlasové poznámky, které umožňují vrstvit stopu na stávající nahrávky.

Výdrž baterie se u iPhonu 16 Pro Max zlepšila až na 33 hodin, což je dáno novou mechanickou architekturou a pokročilým řízením spotřeby, přičemž díky lepšímu odvodu tepla je trvalý výkon o 20 % lepší.

Cena iPhonu 16 Pro začíná na 29 990 Kč za 128GB a na 35 990 Kč za iPhone 16 Pro Max s kapacitou 256 GB. Předobjednat si je můžete už v pátek, na trh se dostanou 20. září.