Srovnejte si iPhone 16 a iPhone 15. Vyplatí se počkat?

Již za několik měsíců, v září 2024, se očekává, že Apple představí novou řadu iPhone 16, která přinese nové funkce a vylepšení nejoblíbenějšího smartphonu na světě.

A v tomto článku se chceme zaměřit na běžný model iPhone 16 a všechny změny, které se na něj chystají, ve srovnání s předchozím modelem iPhone 15.

Podobný přehled rozdílů mezi dalšími modely iPhone 16 máme také, takže pokud vás více zajímá iPhone 16 Pro nebo 16 Pro Max, určitě si tyto články přečtěte.

Nyní se tedy zaměřme na iPhone 16. Očekává se, že tento model zůstane základním v řadě a cenově nejdostupnějším ze čtyř nových verzí iPhone 16. Očekáváme, že jeho cena se bude pohybovat kolem 800 dolarů, ale je možné, že dojde k mírnému zvýšení ceny. Na seznamu změn uvidíte mírně upravený design s novým ostrůvkem zadního fotoaparátu ve tvaru pilulky, rychlejší čipset s větší pamětí RAM, ne jedno, ale dvě nová fyzická tlačítka a několik dalších vylepšení.

iPhone 16 iPhone 15
Stejný 6,1palcový formát Velikost 6,1 palce
Nové tlačítko Akce a tlačítko Záznam Starší přepínač ztlumení
Novější a rychlejší čipset, buď Apple A18 nebo A18 Pro Čipset Apple A16 Bionic
Více paměti, 8 GB RAM 6 GB RAM
Stejné možnosti úložiště 128 / 256 / 512 GB modely úložiště
Nová vertikální kamera s podporou pro Prostorové Video Diagonální uspořádání kamer
Stejný 48MP hlavní fotoaparát 48MP hlavní fotoaparát
12MP ultraširoký fotoaparát, žádné velké změny očekávány 12MP ultraširoký fotoaparát
Spekulovaný 6% nárůst kapacity baterie 3 349 mAh baterie
20W nabíjení, nebo rychlejší (nejisté) 20W rychlost kabelového nabíjení
15W MagSafe, nebo rychlejší (nejisté) 15W MagSafe bezdrátové nabíjení
Očekávané nové barevné možnosti jako fialová Modrá, růžová, zelená, žlutá a černá

iPhone 16 design a displej

Pokud jde o velikost a tvar iPhonu 16, Apple toho příliš nemění. Stejně jako u předchozího iPhonu 15 se i u novějšího modelu setkáme s 6,1palcovým tvarem a pravděpodobně bude zpracován podobným způsobem s hliníkovým rámem, mírně zkosenými hranami a matnou skleněnou úpravou zadní strany.

Určité mírné zmenšení velikosti rámečku kolem displeje je možné, ale není příliš pravděpodobné, protože tyto tenčí rámečky si Apple rád ponechává pro modely iPhone Pro.

Co se však mění, je styl fotoaparátu. Apple u iPhonu 16 přechází na nové vertikální uspořádání fotoaparátu. Něco podobného jsme tu už měli v minulosti, naposledy jsme to viděli u řady iPhone 12. Fotoaparáty na iPhonu 16 tedy budou v tomto novém krytu ve tvaru pilulky. Důvod změny je tentokrát čistě praktický a souvisí s novou funkcí Spatial Video. Tento nový formát 3D videa, který na Vision Pro vypadá úchvatně, vyžaduje, aby byly čočky fotoaparátů uspořádány do řady, aby fungovaly.

Proslýchá se také, že všechny modely iPhone 16, včetně základního iPhonu 16, dostanou akční tlačítko (které nahradí přepínač ztlumení zvuku) a také zcela nové „tlačítko Capture“ pro rychlé spuštění fotoaparátu. Toto tlačítko Capture Button bude fungovat jako tlačítko spouště na fotoaparátu, takže po mírném stisknutí zaostří a pořídí snímek, jakmile jej stisknete až na doraz.

Akční tlačítko tedy bude na levé straně, nad tlačítky hlasitosti. Poté bude tlačítko pro snímání vpravo pod tlačítkem napájení. Zde Apple dříve umístil anténu mmWave, takže se nyní bude muset přesunout na levou spodní stranu, pod tlačítka hlasitosti.

Zbytek je v podstatě stejný: pokud dojde k jakékoli změně velikosti a hmotnosti, bude to sotva patrné. A samozřejmě stále budete mít na iPhonu 16 port USB-C a ochranu proti vodě a prachu IP68.

Jo, a pokud jde o barvy, očekáváme šest různých barevných možností, z nichž některé jsou známé, ale některé jsou nové, jako je Purple verze, o které se říká, že se připravuje.

Ale co obrazovka? Očekávejte stejnou velikost obrazovky 6,1 palce, OLED s perfektní černou, ale zvěsti říkají, že Apple bude používat novou technologii mikročoček, aby zvýšil jas a snížil spotřebu energie.

Tyto změny budou dobře vidět, ale jediné vylepšení displeje, které lidé skutečně chtějí, na iPhone 16 nedorazí.

Mluvíme samozřejmě o 60Hz obrazovce, nebo konkrétněji o nedostatku 120Hz ProMotion u modelů iPhone, které nejsou Pro. iPhone 16, podle všech pověstí, poběží na 60 Hz, stejně jako iPhone 15. A to není zdaleka tak hladké jako ProMotion. Říká se, že kýžená funkce konečně dorazí s vanilkovým modelem iPhone 17 v roce 2025, pokud je to nějaká útěcha.

Výkon Apple A18

Očekává se, že iPhone 16 poběží na novém a rychlejším čipsetu.

Pro kontext, iPhone 15 běží na čipu A16 Bionic, zatímco iPhone 16 by měl být prvním vanilkovým modelem iPhone, který bude používat 3nm procesor. Tento nový čipset by se dal nazvat Apple A18 (jiný než čipset A18 Pro přicházející do verzí Pro).

Zatím víme jen to, že tento nový čipset bude celý o optimalizaci AI. Apple minulý rok minul AI hype train, ale plně investoval do technologie a očekáváme, že slova „AI“ budeme v kontextu iPhonu 16 často slyšet.

A když už mluvíme o AI, iPhone 16 také dostane 8 GB RAM, oproti 6 GB RAM na iPhone 15. Zdá se, že většina úkolů AI vyžaduje extra RAM a to je pravděpodobně důvod číslo jedna pro upgrade. To však také znamená, že je možné, že alespoň některé funkce AI nebudou na starším iPhonu 15 dostupné.

Neočekáváme však žádné změny v úrovních úložiště, takže si budete moci vybrat mezi 128 GB, 256 GB nebo 512 GB nativního úložiště.

iPhone 16 bude pravděpodobně také používat stejný modem jako iPhone 15, Snapdragon X70. Je to naprosto dobré řešení, jen ne tak pokročilé jako očekávaný modernizovaný modem v iPhone 16 Pro. Tento model Pro pravděpodobně dostane verzi X75 s vylepšenou agregací nosičů a kombinovaným čipem pod 6 GHz a mmWave, který zabírá o 25 % méně místa na desce a využívá o 20 % méně energie.

Fotoaparát

S novým vertikálním kamerovým systémem může iPhone 16 vypadat jinak, ale kromě podpory Spatial Video by to mohl být mnohem méně vzrušující upgrade než loňský iPhone 15.

V loňském roce byl tedy iPhone 15 prvním vanilkovým iPhonem, který používal hlavní fotoaparát Apple s rozlišením 48 MP, což je znatelný upgrade jak v detailech, tak ve snímcích při slabém osvětlení.

Letos se s iPhonem 16 zdá, že nedojde k žádným velkým hardwarovým změnám: stejný 48MP hlavní fotoaparát, stejný 12MP ultraširoký fotoaparát, žádný vyhrazený teleobjektiv.

Samozřejmě, že nějaké softwarové úpravy určitě budou provedeny, ale zatím úniky a fámy nemají žádná další specifika.

S AI na palubě očekáváme, že uvidíme nové funkce pro úpravy: inteligentní změna velikosti a inteligentní přesun objektů na fotografiích jsou jen některé z triků, které by si Apple mohl vypůjčit z příručky AI společností Samsung a Google.

Pokud jde o kvalitu videa, je pravděpodobné, že Spatial Video bude velkým vylepšením. Tato 3D videa nemůžete na svém telefonu skutečně ocenit, ale na náhlavní soupravě AR/VR, jako je Apple Vision Pro, ano, a když jsme to vyzkoušeli, jsme rádi, že máme tuto možnost. Realisticky však takový headset zatím nevlastní mnoho lidí, takže může chvíli trvat, než Spatial Video získá uznání, které si zaslouží.

Kvalita zvuku a haptika

Apple neustále zlepšuje kvalitu zvuku z reproduktorů iPhone a očekáváme další postupné zlepšování, ale nic zásadního.

A pokud jde o haptiku, ta je na iPhonech vynikající od doby, kdy Taptic Engine debutoval na iPhonu 6s! V tomto směru nečekejte nic nového.

Výdrž baterie

S velikostí a tvarem iPhonu 16 zhruba stejnými jako u předchozího iPhonu 15 nebude místo pro mnohem větší baterii.

Přesto se říká, že mírný upgrade je možný.

Předpokládá se, že iPhone 16 bude mít baterii o kapacitě 3 561 mAh, oproti velikosti baterie 3 349 mAh na iPhonu 15, neboli upgrade o 6 %. Je zajímavé, že tato běžná verze iPhone 16 pravděpodobně obdrží největší upgrade baterie ze všech modelů iPhone 16 (některé, jako je iPhone 16 Plus, ve skutečnosti dostávají menší baterii).

To je zatím jediná věc, kterou víme o rovnici baterie. Bude mít o 6 % větší baterii lepší životnost baterie v reálném světě? Pravděpodobně, ale je pravděpodobné, že tyto zisky z baterie nebudou obrovské.

Zajímavé je, že je možné, že vidíme změnu v rychlosti nabíjení, první za několik let pro Apple.

Některé fámy tvrdí, že nové iPhony by mohly získat 40W rychlé kabelové nabíjení (z 20W v současnosti) a 20W rychlé bezdrátové nabíjení MagSafe (aktuální nárůst z 15W).

To zdaleka není jisté a s vědomím konzervativního přístupu Applu k rychlému nabíjení máme pochybnosti. Je také možné, že tyto změny dorazí pouze na modely Pro, a ne na běžný iPhone 16. Ale právě teď je to fáma a naděje, a nic víc.

iPhone 16 vs. iPhone 15

A zde je pohled z ptačí perspektivy na očekávané specifikace iPhone 16 vs iPhone 15:

Specifikace iPhone 16 iPhone 15
Rozměry Stejné nebo velmi podobné jako iPhone 15 147,6 × 71,6 × 7,8 mm
Hmotnost Stejná nebo velmi podobná 171 g
Displej 6,1palcový OLED 60Hz 6,1palcový OLED 60Hz
Procesor Apple A18 3nm Apple A16 Bionic 4nm
RAM, úložiště
*Očekávané ceny
8/128GB za $800
8/256GB za $900
8/512GB za $1,100
6/128GB za $800
6/256GB za $900
6/512GB za $1,100
Fotoaparáty Stejné jako 48MP, f/1.6, 26mm
12MP, f/2.2, 13mm
12MP přední
48MP, f/1.6, 26mm
12MP, f/2.2, 13mm
12MP přední
Kapacita baterie 3 561 mAh 3 349 mAh
Rychlosti nabíjení Možné vylepšení, ale nejisté 20W kabelové
15W bezdrátové

Měli byste upgradovat? Je tedy iPhone 16 dobrý upgrade?

Odpověď na to bude hodně souviset s tím, jak velký rozdíl v tom AI udělá. Dobrou zprávou je, že AI bude také hlavním zaměřením Apple, takže je pravděpodobné, že se to podaří. První pohled na budoucnost umělé inteligence společnosti Apple dostaneme velmi brzy, na WWDC 10. června, kdy Apple představí nový operační systém iOS 18.

A pokud jde o hardware, iPhone 16 není velký upgrade: rychlejší čip a více paměti RAM nebudou pro většinu uživatelů znamenat mnoho, protože iPhone 15 je již dostatečně rychlý. Prostorové video bude také funkcí, o kterou se bude zajímat, alespoň zpočátku. A zbývá nám skromný, 6% upgrade výdrže baterie a nová tlačítka, která jsou vlastně docela vítaná, ale zdaleka ne tak, aby změnila hru, která by inspirovala k upgradům.

A nedostatek 120Hz ProMotion na iPhone 16 bude i nadále jedinou funkcí navrženou tak, aby vás posunula směrem k dražšímu iPhone 16 Pro.

Takže... počkejme a uvidíme všechna ta nadcházející kouzla umělé inteligence pro iPhone, ano?