iPhone 4 slaví 10 let od svého uvedení. Steve Jobs z něj byl nadšený

iPhone 4 slaví 10 let a je dobré si připomenout, co pro společnost a zákazníky znamenal. Jednalo se také o poslední telefon, který osobně představoval Steve Jobs.

V neděli to bylo 10 let od představení iPhonu 4 a FaceTime Stevem Jobsem na WWDC 2010 v San Franciscu. Několik měsíců před odhalením se dostaly na veřejnost fotografie prototypu iPhone 4 poté, co inženýr Applu omylem nechal zařízení za barem v Redwood City v Kalifornii.

iPhone 4 s novým designem

iPhone 4 představoval zcela nový design se skleněnými zády a nerezovou konstrukcí a hranatými rámečky, přičemž Jobs jej označoval jako nejtenčí smartphone v té době. Byl to také první produkt Applu, který byl vybaven displejem Retina s vyšším rozlišením, přičemž průměrný člověk nemohl vidět jednotlivé pixely na obrazovce z průměrné pozorovací vzdálenosti.

Zatímco design byl líbivý, brzy se objevil problém, kdy iPhonu 4 mohl výrazně poklesnout signál. Stačilo, když uživatel sevřel telefon takovým způsobem, který zablokoval antény zabudované do jeho rámu. Informace na tiskové konferenci tento problém bagatelizovaly s tím, že všechny smartphony mají slabá místa v anténě, ale Apple nabídl zákazníkům bezplatně pořízení krytu rámu, který pomohl zmírnit problém. Následující rok iPhone 4S představoval významné vylepšení antény.

Později v hlavní přednášce představil Jobs FaceTime, což prokázal videohovorem s designérem Jonyem Ivem. Apple původně plánoval, aby se FaceTime stal otevřeným standardem, ale to se nikdy nestalo, přičemž některé zprávy tvrdily, že vinu lze přinejmenším částečně přiznat patentovým rozhodnutím.

Zvěsti naznačují, že hranaté plochy učiní comeback na modelech iPhone 12 koncem tohoto roku.

Zdroj: Macrumors.com