Jak přejít z Fotky Google na iCloud

Společnosti Apple a Google oznámily nový nástroj pro import fotografií z aplikace Fotky Google do aplikace Fotky iCloud na platformách Apple. Zde je návod, jak jej používat.
Spolupráce je součástí neziskové iniciativy Data Transfer Initiative (DTI) a jejího předchůdce Data Transfer Project. Oba jsou výsledkem spolupráce společností Apple, Google a Meta.

Společnost Google již dříve oznámila, že v roce 2021 vytvoří nástroj pro přenos Fotek Google do služby iCloud. Nové nástroje Googlu však zajišťují užší spolupráci mezi oběma společnostmi, aby byly přenosy jednodušší.

Nejedná se pouze o fotky. Do přenosů lze zahrnout i videa. Přenosy fotografií do služby iCloud společnosti Apple mají několik omezení - zejména nefungují pro spravované účty Apple a nefungují, pokud je zapnutá pokročilá ochrana dat.

Specifika přenosu

Chcete-li použít přenos fotografií do služby iCloud, musí být v aplikaci Nastavení zařízení zapnuty funkce iCloud Photos i iCloud Drive. Také se ujistěte, že má vaše jednotka iCloud dostatek volného místa pro přijetí přenášených fotografií.

Podle společnosti Apple jsou přenosy mezi oběma službami bezproblémové a nevyžadují nejprve ruční stažení fotografií. Všechny fotografie přenesené ze služby Fotky Google zůstanou v této službě i po přenesení jejich kopií do služby iCloud.

Společnost Apple také upozorňuje, že pokud je velikost přenášených souborů fotografií obrovská nebo jich je velké množství, může přenos trvat od několika hodin až po několik dní. Připravte se na dlouhé čekání.

Jak přejít z Fotky Google na iCloud

Chcete-li zahájit přenos fotografií z aplikace Fotky Google do služby iCloud, postupujte podle následujících kroků:

  • Přejděte na stránku přenosu služby Google Photos Takeout
  • Klikněte na tlačítko Pokračovat a postupujte podle uvedených pokynů
  • Jako cílové místo vyberte „Apple - iCloud Photos“.
  • Přihlaste se ke svému účtu Apple, pokud ještě nejste přihlášeni
  • Kliknutím nebo klepnutím na tlačítko Povolit autorizujte sdílení

Po dokončení těchto kroků se přenos zahájí v tichosti na pozadí.

Kompletní pokyny

Společnost Apple i Google zveřejnily podrobné pokyny k provedení přenosu, přičemž technická poznámka společnosti Apple má číslo HT213483.

Společnost Apple rovněž zveřejnila technote, jak provést přenosy v opačném směru - z iCloudu do jiné služby.

DTI je zajímavá spolupráce, protože jednou z bolestí hlavy při používání cloudových služeb velkých technologií je interoperabilita. DTI slibuje, že sdílení mezi službami bude jednodušší a automatičtější, což je velmi potřebné.

Přenos fotografií mezi službami je jistě velkým krokem správným směrem.