Nabíjecí limit na iPhone šetří baterii

Apple představil rozšířené možnosti limitu nabíjení pro modely iPhone 15 a iPhone 16 v iOS 18, což uživatelům nabízí větší kontrolu nad stavem baterie jejich zařízení. Tato funkce, která dříve omezovala nabíjení na 80 %, nyní zahrnuje nové možnosti 85 %, 90 % a 95 %.

Nabíjecí limit na iPhone 16

Systém, který Apple použil, má za cíl zlepšit životnost baterie tím, že zkrátí čas, který váš iPhone stráví plně nabitý. Apple říká, že tato funkce může být zvláště výhodná pro uživatele, kteří často nechávají svá zařízení připojená po delší dobu.

Zde je návod, jak tato nová nastavení použít k potenciálnímu prodloužení životnosti baterie vašeho ‌iPhonu‌.

  • Otevřete na svém ‌iPhonu‌ aplikaci Nastavení.
  • Klepněte na Baterie.
  • Vyberte Nabíjení.
  • Vyberte si preferovaný limit nabíjení z dostupných možností: 80 %, 85 %, 90 % a 95 %.

Při rozhodování o limitu nabíjení vezměte v úvahu své každodenní zvyklosti. Pokud máte často přístup k nabíjení po celý den, může stačit nižší limit, například 80 % nebo 85 %. Pro ty, kteří potřebují delší výdrž baterie mezi nabitími, by mohly být vhodnější možnosti 90 % nebo 95 %.

Pamatujte, že tato nastavení můžete kdykoli upravit podle potřeby. Pokud plánujete dlouhý den mimo zdroje napájení, můžete limit dočasně deaktivovat, abyste dosáhli plného nabití – a pokud tak učiníte, ‌iOS 18‌ vám nabídne možnost ponechat 100% nastavení zapnuté do zítřka nebo trvale.

Doporučení pro nabíjení

Kromě toho ‌iOS 18‌ posouvá tuto funkci o krok dále tím, že proaktivně doporučuje konkrétní limit nabíjení na základě vašich zvyklostí při používání. Pokud máte ‌iPhone 15‌ nebo ‌iPhone 16‌, očekávejte, že po chvíli obdržíte upozornění s návrhem optimálního limitu nabíjení pro vaše zařízení. Doporučení se také zobrazí v aplikaci Nastavení v části Baterie → Nabíjení.

iPhone nabíjení

Stojí za zmínku, že tato funkce ‌iOS 18‌ zůstává exkluzivní pro řadu ‌iPhone 15‌ a nadcházející řadu ‌iPhone 16‌. Uživatelé iPhonu 14 Pro nebo starších modelů tyto možnosti ve svém nastavení nenajdou.

Upozornění na pomalou nabíječku

Kromě toho, že uživatelům nabídne více limitů a doporučení pro nabíjení, ‌iOS 18‌ vás upozorní, pokud používáte pomalou nabíječku.

Pomalá nabíječka iPhone

V nabídce Nastavení ➝ Baterie nyní graf úrovně nabití baterie zobrazuje oranžovou barvu, pokud za posledních 24 hodin došlo k pomalému nabíjení. Pokud doba nabíjení dosáhne určité prahové hodnoty, zobrazí se nad grafem varování „Slow Charger“ (Pomalá nabíječka). Apple zatím nevysvětlil, jaká rychlost nabíjení spouští varování, nicméně by to měl být užitečný detail pro uživatele, kteří mohou stále používat staré nabíječky, které již tento úkol nesplňují. Pokud chcete mít jistotu, že nabíječka nabije váš iPhone rychle, sáhněte například po Hoco N22, která poskytuje 25W nabíjecí výkon.

Mnoho bezdrátových nabíječek inzeruje kompatibilitu MagSafe, ale nabízí pouze rychlosti Qi nebo nižší. Tato funkce by mohla pomoci uživatelům ‌‌iPhone‌ identifikovat, proč se jejich zařízení nenabíjejí plnou rychlostí. Neexistuje však žádná možnost dostávat upozornění při použití pomalejší nabíječky, což by byla pravděpodobně užitečnější funkce, protože nastavení baterie je poněkud pohřbeno v nabídce.