Vzdálenost od obrazovky iPhonu v iOS 17 chrání vaše oči. Jak funguje?

Jedna z nových zdravotních funkcí pro iPhone a iPad v systému iOS 17 může pomoci předcházet namáhání očí všem a také snížit riziko krátkozrakosti u dětí. Zde se dozvíte, jak funkci Vzdálenost obrazovky iPhonu používat a jak funguje.

Vzdálenost od obrazovky minimálně 30 cm

Apple zdůrazňuje, že je nejlepší držet zařízení alespoň 30 cm od očí. Ale samozřejmě je snadné mít ve zvyku používat je blíž než to.

V systémech iOS 17 a iPadOS 17 je proto k dispozici nová praktická funkce nazvaná Screen Distance (vzdálenost od obrazovky), díky níž si snadno vybudujete návyk používat iPhone a iPad ve zdravé vzdálenosti. U dětí to snižuje riziko krátkozrakosti a všem to pomáhá snižovat namáhání očí nebo mu předcházet.

Apple popisuje, jak to funguje:

"Screen Distance funguje tak, že měří vzdálenost mezi obrazovkou a vašima očima. Kamera nezaznamenává obrázky ani video a shromážděná data zůstávají v zařízení a nejsou sdílena se společností Apple."

Jak používat vzdálenost obrazovky iPhonu v iOS 17

  • Na iPhonu nebo iPadu s Face ID se systémem iOS 17 otevřete aplikaci Nastavení.
  • Vyberte možnost Čas u obrazovky - nyní se podívejte níže a klepněte na možnost Vzdálenost od obrazovky.
  • Nyní klepněte na Pokračovat a poté na Zapnout Vzdálenost od obrazovky.

Vzdálenost od obrazovky iOS 17

Po klepnutí na "Zapnout vzdálenost od obrazovky" je vše připraveno.

Na prostředním a pravém snímku obrazovky níže je vidět, jak to vypadá, když iPhone nebo iPad zjistí, že držíte zařízení příliš blízko. Po oddálení od obličeje klepněte na "Pokračovat" a ukončete vyskakovací okno funkce.

iOS 17 Vzdálenost od obrazovky

Během používání funkce Vzdálenost od obrazovky si zřejmě uvědomíte, že máte tendenci používat iPhone příliš blízko, a tato funkce vám pomůže zlozvyk změnit.

Apple neuvádí přesný čas, který je příliš dlouhý na to, abyste drželi iPhone a iPad ve vzdálenosti menší než 30 centimetrů, ale většinou se informace objeví během 5 minut, když vzdálenost nedodržujete.