Zelená tečka na iPhonu hlídá vaše soukromí. Co znamená?

Ochrana soukromí v digitální oblasti je v dnešní době stále aktuálním tématem a společnost Apple je považována za špičku v oblasti zabezpečení, pokud jde o operační systémy pro chytré telefony a tablety. Aby například aplikace mohla přistupovat k fotoaparátu iPhonu nebo iPadu, musí být v aplikaci Nastavení povolen přístup k fotoaparátu a mikrofonu dané aplikace.

Zelená tečka na iPhonu může znamenat i nebezpečí

Aplikace sociálních médií vás při prvním spuštění často požádají o přístup k fotoaparátu nebo mikrofonu zařízení, což je v pořádku, pokud chcete na těchto platformách nahrávat a sdílet zvuk a video. 

Facebook i Instagram však byly shledány vinnými z přístupu ke kamerám zařízení na pozadí, když jsou aplikace používány. V reakci na oprávněné obavy proto společnost Apple do systému iOS zahrnula bezpečnostní funkci, která upozorňuje, když aplikace dělá přesně toto.

Zelený bod

  • Zelená tečka znamená, že fotoaparát právě používá aplikace iOS.

Zelená tečka na iPhonu

Oranžový bod

  • Oranžová tečka znamená, že aplikace iOS právě používá mikrofon.

oranžová tečka na iPhonu

Pokud aplikace na iPhonu nebo iPadu používá fotoaparát nebo mikrofon, zobrazí se ve stavovém řádku těsně nad pruhy WiFi a mobilního signálu malá tečka.

Pokud zavřete aplikaci používající fotoaparát nebo mikrofon a poté otevřete Ovládací centrum, zobrazí se ikona fotoaparátu nebo mikrofonu spolu s názvem aplikace, která tuto funkci nedávno používala. Indikátory nahrávání tak zabraňují tomu, aby k fotoaparátu nebo mikrofonu přistupovala aplikace na pozadí bez vašeho vědomí, takže máte jistotu, že aplikace skrytě nenahrávají konverzace nebo videa.